04 mai 2007

Blat de prăjituri

Am descoperit mai demult o prăjitură al cărei blat am început să-l folosesc ca bază şi pentru alte prăjituri. Este foarte simplu de făcut, mai ales că nu este nevoie să separi albuşul de gălbenuş. Pentru o tavă mai îngustă sau, în orice caz, mai mică decât cea de aragaz (altfel iese prea subţire) ingredientele şi cantităţile lor sunt:

* 2 ouă
* o cană de zahăr
* 1/2 cană de lapte
* 1/2 cană de ulei
* zahăr vanilinat, rom, coajă rasă de lămâie (după gust)
(* un picuţ de sare ca la orice prajitură)
* un plic de praf de copt stins în oţet sau zeamă de lămâie
* două căni de făină.

Toate astea se amestecă bine (fără să exagerzi, dragă bubulină comodă) şi se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se coace în cuptorul preîncălzit, la foc moderat. E gata în aproximativ 25-35 de minute. Oricum, se verifică cu scobitoarea şi când e gata se mai observă şi marginile care încep să se desprindă.

Prăjitura iniţială era aşa:

Acest blat, după ce se răceşte se porţionează şi se însiropează cu un sirop din o cană de apă, 4 linguri de zahăr şi 1-2 linguri de cacao care se da în câteva clocote. După aceea se presară nucă de cocos. Evident se poate presăra şi altceva: nucă macinată, pulbere de alune măcinate etc.

Varianta mea de prăjitură în care pun la mijloc şi o cremă:

Toate cantităţile blatului sunt la dublu.
La făină, în loc de patru căni pun 3, iar cea de-a patra cană este cu nucă măcinată.
Tot în blat pun vreo 4-5 linguriţe de cafea solubilă şi (opţional) 1-2 linguriţe de cacao. Îl coc în acelasi mod. Când se răceşte îl tai în patru (ca să-mi fie mai uşor) şi fiecare bucată o tranşez transversal ca să pot strecura la mijloc o cremă. Eu prefer să pun o cremă de vanilie sau de lămâie. Deocamdată folosesc cremele instant din comerţ. Dupa aceea porţionez prăjitura şi o însiropez cu un preparat fiert din apă, zeamă de portocală, zahăr (după gust), ceva mirodenii şi un pic de unt. De asemenea presar nuci măcinate şi nucă de cocos.
Cam elaborată la acest capitol, dar iese tare gustoasă şi răcoroasă.

Acelaşi blat poate deveni baza pentru o tartă cu fructe:

* varianta 1. pui fructe (cireşe, vişine, caise, prune, piersici, struguri) în el şi îl dai la cuptor

* varianta 2. îl prepari într-o tavă din-aia rotundă de aluminiu şi dup-aia îl răstorni pe un platou, iar în adâncitura de la mijloc (pe care dacă vrei o însiropezi) pui fructele şi peste ele un sirop îngroşat pe foc (pe la noi prin Germania exista un praf special, gelatină, cred), care când se răceşte se gelatinizează şi aderă fructele între ele.