08 mai 2007

Cartofi gratinaţi cu ton şi praz

Asta e o reţetă găsită de mine prin site-urile nemţesti şi probata. Dedicată mai ales bubulinelor cu lipsă de inspiraţie într-ale gătitului.

Ingrediente:

500g cartofi
un praz potrivit (aprox. 120g)
1 conservă de ton (în apă)
100 ml lapte
1 lingură de muştar
80g smântână
sare, piper, cimbru
o nucă de unt

Cartofii se fierb în coajă, se răcesc şi se curăţă. Eu i-am fiert (din lene) gata curăţati. (Eventual nu se fierb de tot ca să nu se sfărâme.) Se taie rondele. Prazul se taie şi el rondele se opăreşte vreme de câteva minute, se pune sub un jet de apă rece şi se scurge. Tonul se scurge bine de apa şi se fărâmiţează. Un vas termorezistent (Jena) se unge cu unt şi în el se aşează în straturi cartofii, peştele şi prazul. Smântâna, muştarul şi laptele se amestecă şi se toarnă peste cartofi. Se condimentează cu sare, piper, cimbru şi se dă la cuptorul preîncălzit, la mijloc, la 175°C (foc potrivit) timp de 30 min.