08 mai 2007

Gem de prune cu nuci

A fost prima mea ispravă de genul ăsta.

Iţi trebuie:
1 kg de prune
vreo 400g de zahăr
un pic de apă (o jumătate de cană)
100 g de nuci (măcinate sau mărunţite)
1 beţişor de scorţişoară
un pliculeţ de zahăr vanilinat
Aici e şi mai simplu. Prunele se taie jumătăţi şi se aruncă sâmburii. Şi se pun la fiert (pe foc blând) cu zahăr, cu apă şi cu batonul de scorţişoară. Mai pe la jumătatea fierberii se adaugă nucile şi zahărul vanilinat. Este gata când dacă pui un pic pe o farfurie şi trasezi o linie prin mijloc nu îşi mai revine. Atenţie, tot trebuie să fie cât de cât fluid. Când se răceşte se mai întăreşte. În rest (treaba cu borcanele) se procedeaza ca la gemul de gutui.