08 mai 2007

Piept de pui în sos curry-ananas

De origine asiatică, acest fel de mâncare este foarte apreciat aici unde locuiesc.

Pentru aproximativ 3 porţii am folosit:
* 3 piepţi de pui
* 1-2 cepe
* o cutioară de compot de ananas cubuleţe (din care se păstreaza şi zeama)
* 4 linguriţe praf de curry
* 2 linguriţe de kurkuma (tot un condiment, pe care eu nu l-am avut în casă, aşa că am suplimentat cantitatea de curry)
* o linguriţă de zahăr
* 150-200ml de smântână dulce (adică frişcă nebătută) sau
* 200ml (o cană) de lapte ocazie cu care aş recomanda şi o lingură (rasă) de făină
* sare, piper (opţional un praf de nucşoară)
* ulei

Cărniţa se taie în ştraifuri nu prea mari, se sărează, piperează, se căleşte bine în uleiul încins, se strecoară şi se dă de-o parte.
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte de asemenea. Peste ea se presară amestecând continuu curry (+/- kurkuma), sare, piper, şi se stinge cu zeama de la compotul de ananas şi cu laptele (smântâna). Eventual se amestecă praful de curry în lapte/smântână în prealabil, ca să nu se ardă. Se adaugă şi făina tot amestecând continuu. Se lasă la fiert (la foc nu prea mare) câteva minute, până se îngroaşă sosul. În orice caz, dacă sosul pare prea dens, se mai dilueaza cu lapte.
La sfârşit se adaugă zahărul, (nucşoara), bucăţelele de ananas şi carnea. Se serveşte, evident, cald împreună cu orez basmati (sau orez decorticat gen Uncle Bens) sau (mai rar) cu paste.

La fel de poate prepara şi cu piept de curcă. Tipul asta de sos se pretează cel mai bine la carnea de pasăre.