08 mai 2007

Triunghiuri cu nucă

Am probat această reţetă pentru Crăciun. Cu ceva mai multe calorii, dar tot deliciu.

Ingrediente:
300 g de făină
330 g de unt
1 pliculeţ de zahăr vanilinat
300 g de zahăr
1 pliculeţ de praf de copt
2 ouă
400 g de nuci sfărâmiţate
100 g de gem de caise (cred că merge şi de alte fructe)
hârtie de copt

Cum se prepară coca. Se amestecă făina şi 130 g de unt tăiat cubuleţe. Se adaugă zahărul vanilinat, praful de copt (stins în oţet), 100 g de zahăr şi ouăle. Se frământă bine (atenţie se cam lipeşte) şi se dă 30 de minute la frigider.
Se încălzeşte cuptorul la 175°C (foc potrivit).
Umplutura. Pe foc mic se topeşte untul rămas, se adaugă zahăr, 4 linguri de apă şi nucile şi se fierbe la foc mic (un clocot-două) amestecând mereu cu o lingură de lemn.
Coca se întinde (cu mâna sau cu o spatulă) în tava în care s-a aşezat hârtia de copt, se unge cu gemul, apoi se toarnă nucile pe toată suprafaţa. Se coace timp de 35 de minute. Se scoate din tavă (cu grijă, că este fragilă), se lasă la răcit şi apoi se taie în triunghiuri.