17 iulie 2007

Tort cu cireşe şi mascarponeUn deliciu. Am găsit-o în "Kochen & genießen". Nu degeaba m-am abonat. Puţintică răbdare să ai, că merită!

Pentru aprox. 16 piese ingredientele sunt:

* 3 ouă * sare
* 150g + 75g + 1 linguriţă + 1 linguriţă zahăr
* 3 pliculeţe zahăr vanilinat
* 50g făină * 30g amidon (dacă nu ai amidon cred că poţi pune tot făină, cam 30g x 2)
* 2 linguri de cacao (30g)
* o linguriţă rasă de praf de copt
* 8 linguri de apă de cireşe (tărie adică, eu am pus vişinată)
* 3 foi de gelatină albă (eu am pus 4 ca să fiu sigură)
* 250g mascarpone
* 500g brânză de vaci cât mai slabă (Quark)
* 200-250 smântână dulce (pentru frişcă)
* 500g cireşe proaspete + 1/4 l (250 ml) nectar de cireşe (sau în locul lor un borcan de compot de cireşe de 720ml)
* 1 pliculeţ jeleu pentru tort roşu
* zahăr pudră şi ciocolată dată pe răzătoare pentru decorat
* hârtie de copt
* tavă cu pereţi detaşabili (26cm diametru)

Deci:

1. În tavă (unsă un pic cu ulei) se aşează hârtia de copt. Albuşurile + 3 linguri apă rece + un pic de sare se bat spumă, se încorporează 150g zahăr şi un pliculeţ de z. vanilinat. Se încorporează gălbenuşele. Peste ele se adaugă făina, amidonul, cacaua şi praful de copt (stins în oţet). Se toarnă în tavă şi se coace în cuptorul preîncălzit timp de 25 minute la 175 °C - c. electric, 150 °C- c. cu aer, treapta 2 - c. cu gaz (adică foc moderat, moale, se probează eventual cu scobitoarea). Se răceşte şi se tranşează în două jumătăţi egale.
2. Se pune inelul de tort la loc. Jumătatea de blat de jos se însiropează cu alcool (vişinată). Gelatina se înmoaie în apă rece. Se amestecă mascarpone + quark + 75g zahăr + 2 pliculeţe z. vanilinat. Gelatina se stoarce şi se topeşte la foc foarte mic. În ea se amestecă 3 linguri de cremă şi se toarnă peste restul de cremă. Smântâna dulce + 1 linguriţă de zahăr se bate frişcă şi se încorporează în cremă.
3. Jumătate din cremă se pune între cele două blaturi. Cealaltă se întinde deasupra. Se dă 2 ore la rece.
4. Cireşele se spală, li se scot sâmburii şi se aşează pe tort, lăsând liber pe margine aproximativ 1-2 cm. Jeleul pentru tort se amestecă cu o linguriţă de zahăr şi cu 1/4 l nectar, se dă într-un clocot scurt amestecând mereu până se îngroaşă. Se toarnă peste cireşe (din mijloc, conform instrucţiunilor). Se mai dă o oră-două la rece până se încheagă. Se presară ciocolată şi zahăr pudră. Mmmm...