25 octombrie 2007

Salată de câmp cu sfeclă roşie

Salata de câmp (numită şi fetică sau salata mielului) este mai puţin cunoscută în România. Frunzuliţele ei mici sunt în mănunchiuri şi nu sunt amare. Dar cine are de-a face cu ea, sigur trebuie să probeze această reţetă. Am întâlnit-o când am fost la cineva în vizită. Nu ştiu ingredientele şi cantităţile exacte, dar am intuit că principalele protagoniste sunt evident frunzuliţele salatei de câmp, sfeclă roşie (din oţet) şi un dressing cu iaurt.

Am încropit-o aşadar din următoarele ingrediente:



* două mâini pline de salată de câmp (150g)
* 1-2 sfecle roşii (sau o mână plină de rondele din conservă) tăiate în ştraifuri
* 2 castraveţi muraţi tăiaţi cubuleţe (opţionali)



Pentru sosul-dressing se amestecă:
* 2-3 linguri de iaurt
* 1 lingură oţet balsamic
* 1 lingură ulei de măsline
* 1 linguriţă de muştar
* 1 linguriţă rasă de zahăr
* sare, piper, verdeaţă (pătrunjel, mărar, arpagic verde)



Sosul se toarnă peste salată. Se serveşte fie ca atare, ca aperitiv, fie asortată la diverse feluri de mâncare.