01 ianuarie 2009

Diverse prăjitureleŞtiu că a trecut Crăciunul, însă cred că nu e niciodată prea târziu să prepari câte ceva din aceste bunătăţi.
Eu le-am probat pe toate. Mai puţin mulţumită am fost de cornuleţele cu portocale, fiindcă m-am înşelat la făină.
Reţetele sunt următoarele:

Biscuiţi nisipoşi cu unt

Ingrediente:
* 250g unt (în niciun caz margarină)
* 250g zahăr fin (nu pudră)
* 1 plic zahăr vanilinat
* 375g făină
* 1 vârf de cuţit praf de copt

Topeşti bine de tot untul până se aureşte, apoi îl laşi să se răcească. Apoi amesteci bine cu zahărul şi aroma până iese o cremă spumoasă. Adaugi făina şi praful de copt şi frămânţi. Din masa de aluat formezi role compacte de aproximativ 3cm diametru. Te poţi folosi de folie de plastic alimentară sau de hârtie de copt. Ţii rolele o oră la frigider, după care cu un cuţit tai rondele de aproximativ 1/2 cm grosime pe care le aşezi pe o tavă neunsă (sau cu hârtie de copt) şi le coci galben-aurii în cuptorul preîncălzit la foc nu prea tare (160-170° C) timp de 20-30 minute.

Fursecuri cu alune, ciocolată şi curmale

Am adaptat această reţetă după o alta. Din lipsă de spărgător de alune de macadamia (care-s foarte foarte tari) am ales clasicele alune de pădure.

Ingrediente:

* 200g ciocolată amăruie
* 200-250g de alune de pădure (cântărite sparte)
* 275g unt (merge şi margarină, dar eu prefer untul)
* 200g zahăr brun (de trestie)
* o mână de curmale tăiate mărunt
* aromă de vanilie (sau chiar măduva unei păstăi de vanilie)
* 1 ou
* 350g făină
* un pic de sare
* 1 linguriţă praf de copt
* 40g pulbere de cacao

Ciocolata şi alunele le tai mărunt şi le laşi de-o parte. Freci untul moale cu zahărul, apoi adaugi aroma şi oul. Făina, sarea şi praful de copt le încorporezi treptat. La sfârşit încorporezi alunele, ciocolata şi curmalele. Din acest aluat tare formezi biluţe pe care le pui pe o tavă cu hârtie de copt şi le dai la cuptorul încins (175° C - electric / 150° C - aer cald / foc potrivit) pentru aprox. 20 de minute. Le pudrezi apoi cu cacao.

Fursecuri Prassel

* 125g unt + încă puţin
* 200g făină + încă puţin
* 200g zahăr
* 250g marmeladă de prune
* o linguriţă de scorţişoară

* un aluat de biscuiţi obţinut din:
- 235g făină
- 160g unt
- 85g zahăr
- 1 zahăr vanilinat
- 1 gălbenuş
- sare
- 40g smântână
* zahăr pudră


125g unt se topeşte la temperatură mică. 200g făină se amestecă cu 200g zahăr, se toarnă untul peste ele şi se obţine un aluat foarte sfărâmicios. Marmelada se amestecă cu scorţişoara.
Aluatul de biscuit se prepară aşa:
Făina se frământă cu untul moale, se adaugă zahărul, aroma, sarea, gălbenuşul şi smântâna. Se frământă până se obţine o masă compactă care se pune aproximativ 2 ore la rece.
Acest aluat se întinde într-o tavă pătrată sau dreptunghiulară (ca. 25x32 cm). Se unge cu marmelada şi peste el se presară aluatul sfărâmicios.
Se coace în cuptorul preîncălzit (200° C - electric /175° C - aer cald / foc potrivit de tare) aproximativ 15-20 min. Se taie fierbinte în pătrate, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr.

Prăjiturele (dreptunghiuri) cu nucă

* 3 ouă
* 75g unt
* 100g zahăr
* 2 linguri rom (sau vişinată în care am pus câţiva stropi de aromă de rom)
* 125-150g nuci tăiate fin
* 5-6 biscuiţi
* 1 linguriţă de cafea

Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, romul, cafeaua, untul topit (neîncins). Se adaugă biscuiţii sfărâmaţi, nucile şi se încorporează albuşurile bătute spumă tare. Compoziţia se toarnă într-o formă unsă cu unt şi se coace la 175° C - cuptor electric /foc potrivit timp de aprox. 40 minute.

Reţeta la Cornuleţe cu portocale trebuie s-o mai experimentez aşa că o las de-o parte.

Toate aceste fursecuri se pot păstra o perioadă mai îndelungată în cutii de tablă cu capac.