13 septembrie 2009

Prăjitură cu nuci şi cioconugat

Nu ştiu cum şi-a adus D aminte la un moment dat de nu ştiu ce reţetă de prăjitură cu nuci de la mătuşa Lala. Era atât de entuziasmat de ea încât am făcut rost de ea de la o altă mătuşă. Este o reţetă extrem de simplă şi rapidă, de aceea îmi părea mie cam banală, aşa că musai am improvizat ceva pe lângă.

Reţeta originală (sper) e aşa:

* 375 g de nuci măcinate (sau alune de pădure, migdale sau amestec după gust/posibilităţi)
* 120g pesmeţi măcinaţi
* 375 g zahăr
* 1 plic de praf de copt
* 9 ouă (eu am avut 8 şi am completat cu 50g de unt topit)

Toate ingredientele se amestecă şi se toarnă într-o formă cu pereţi detaşabili (aprox. 26 cm diametru) şi se dă la cuptorul preîncălzit (175° C) cam 45 de minute.

Până aici e reţeta clasică.

Când se răceşte se tranşează prăjitura în două. La mijloc se pune o cremă pe care eu am improvizat-o astfel:

* 50g de ciocolată menaj
* 200g Nuss Nougat
* ca. 75 g unt
* ca 100 ml lapte

Toate astea se topesc amestecând într-un recipient pe baie de aburi. Când nu mai este atât de fluidă, se întinde această cremă la mijlocul prăjiturii şi se mai lasă un pic şi pentru glazurare. Se decorează după gust cu fulgi de cocos sau răzătură de ciocolată albă, eu am pus foiţe de migdale.